Khamis, 28 Ogos 2014

Merdekakah Jiwa Anak Bangsa ?

Bulan Ogos adalah satu bulan yang sinonim dengan bulan kemerdekaan. Rata-rata rakyat Malaysia memperkatakan tentangnya. Persoalannya ialah adakah semua kita benar-benar telah memerdekakan diri dan jiwa kita seiring dengan kemerdekaan negara. Ada orang berpendapat bahawa manusia merdeka apabila negaranya merdeka. Ada orang menganggap bahawa kemerdekaan itu ialah bebas melakukan apa sahaja yang terlintas di hati dan terlihat di mata.

Islam mempunyai pandangan tersendiri tentang merdeka bahkan kemerdekaan atau kebebasan merupakan salah satu prinsip asas dalam Syariat Islam. Islam melihat kebebasan sebagai suatu keperluan asasi bagi setiap manusia. Sebab itulah dalam sejarah tentera Islam membuka negeri-negeri ketika menawannya bukan menjajahnya kerana Islam tidak bertujuan menguasai tetapi bertujuan membebaskan manusia bagi menerima kebenaran Allah. Kita tidak melihat mana-mana kerajaan Islam yang memaksa rakyatnya memeluk Islam tapi kita melihat ramai umat Islam diseksa dan dianiayai semata-mata kerana menerima Islam.

Rib’i bi Amir menegaskan kepada Rustum, panglima Parsi

“Allah telah mengutuskan kami untuk mengeluarkan manusia daripada penyembahan sesama makhluk kepada penyembahan Allah Ta'ala, daripada kesempitan dunia kepada dunia yang lapang, daripada kezaliman agama-agama kepada keadilan Islam.”

Islam diutuskan kepada manusia bagi membebaskan rohani dan batin mereka daripada memperhambakan diri kepada selain Allah. Sebab itu agama Islam namanya ISLAM, bukan agama Muhammad. Allah menjelaskan bahawa Nabi Muhammad S.A.W tidak lebih dari seorang Rasul. Allah berfirman dalam surah Ali-Imran ayat 144 :

“Muhammad itu tidak lain hanyalah seorang rasul, sungguh telah berlalu sebelumnya beberapa orang rasul. Apakah jika dia wafat atau dibunuh kamu berbalik ke belakang (murtad)? Barangsiapa yang berbalik ke belakang, maka ia tidak dapat mendatangkan mudharat kepada Allah sedikitpun; dan Allah akan memberi balasan kepada orang-orang yang bersyukur.”

Manusia mungkin berjaya membebaskan dirinya daripada perhambaan kepada sesama makhluk dan daripada menjadi hamba kepada permasalahan hidup, tetapi kadang-kadang manusia sering menjadi hamba kepada nilai dan norma hidup. Manusia akan merasakan wujudnya perbezaan martabat dan kemuliaan berasaskan nilaian harta, keturunan, pangkat dan kedudukan. Firman Allah dalam surah al-Saba’ ayat 35-37 :
Dan mereka berkata: "Kami lebih banyak mempunyai harta dan anak-anak (daripada kamu) dan kami sekali-kali tidak akan diazab. Katakanlah: "Sesungguhnya Tuhanku melapangkan rezki bagi siapa yang dikehendaki-Nya dan menyempitkan (bagi siapa yang dikehendaki-Nya), akan tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui". Dan sekali-kali bukanlah harta dan bukan (pula) anak-anak kamu yang mendekatkan kamu kepada Kami sedikitpun; tetapi orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal-amal saleh, mereka itulah yang memperoleh balasan yang berlipat ganda disebabkan apa yang telah mereka kerjakan; dan mereka aman sentosa di tempat-tempat yang tinggi (dalam surga).

Ramai manusia gagal membebaskan dirinya daripada perhambaan kepada hawa nafsu. Mereka telah menjadikan hamba nafsu mereka sebagai tuhan yang disembah. Firman Allah dalam surah al jathiah ayat 23 :
“Maka pernahkah kamu melihat orang yang menjadikan hawa nafsunya sebagai tuhannya dan Allah membiarkannya berdasarkan ilmu-Ny dan Allah telah mengunci mati pendengaran dan hatinya dan meletakkan tutupan atas penglihatannya? Maka siapakah yang akan memberinya petunjuk sesudah Allah (membiarkannya sesat). Maka mengapa kamu tidak mengambil pelajaran?”

Jiwa yang bebas dan merdeka hanya meletakkan dunia dan segala perhiasannya di tangan mereka bukan di hati. Jiwa yang bebas dan merdeka akan sentiasa berwaspada dengan fitnah harta dan perhiasan dunia. Kemewahan dunia tidak menjadikan mereka alpa tentang akhirat sana.

Pembebasan terbesar yang diberikan oleh Islam kepada manusia ialah kebebasan memilih aqidah dan kebenaran. Firman Allah dalam surah Yunus ayat 99 :
“Dan jika tuhanmu menghendaki nescaya akan beriman segala penghuni muka bumi seluruhnya, maka apakah kamu berhasrat mahu memaksa mereka supaya menjadi orang beriman semuanya.”

Juga firman Allah dalam surah al baqarah 256:

Tidak ada paksaan untuk (memasuki) agama (Islam); sesungguhnya telah jelas jalan yang benar daripada jalan yang sesat. Karena itu barangsiapa yang ingkar kepada Thaghut dan beriman kepada Allah, maka sesungguhnya ia telah berpegang kepada tali yang amat kuat yang tidak akan putus. Dan Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.

Kebanyakan manusia terus memilih kesesatan walaupun amat nyata kepalsuannya. Manusia masih mengikut apa yang diwarisi daripada nenek moyang mereka. Manusia masih enggan meninggalkan amalan kesesatan mereka walaupun amat menyedari bahawa kesesatan itu akan merosakkannya. Manusia masih sanggup terus bergelumang dengan dosa walaupun menyedari bahawa maksiat yang akan dilakukan akan menyeret mereka ke neraka. Inilah seburuk-buruk perhambaan yang mencengkam manusia jika kita tidak berwaspada.

Merdekakah kita jika jiwa masih menjadi hamba kepada harta benda. Merdekakah kita dengan hanya bebas fizikal tapi hati masih terpenjara. Merdekakah kita dengan sorakan kemerdekaan jika di sanubari tiada terdidik sebarang rasa untuk mempertahankannya. Merdekakah kita dengan hanya mengibar bendera merata-rata tetapi tiada lagi semangat juang untuk mempertahankan agama dan negara. Apa yang hendak dibangga keamanan dan kemewahan negara jika hari yang berlalu hanya menambahkan dosa. Selamat Menyambut Bulan Kemerdekaan ke 57 ! MERDEKA ! Belajar terus belajar.


Ketua Penerangan Gpms Melaka
Mohd Saifullah bin Hj Dolmat

posted from Bloggeroid

Tiada ulasan:

Catat Ulasan