Isnin, 15 April 2013

Mencari titik Pertemuan MELAYU

Perpaduan Melayu kini bagaikan ‘telur di hujung tanduk’ akibat persaingan kabilah politik dalam kalangan mereka yang kini tidak lagi menghiraukan tindak-tanduk masing-masing.
Orang Melayu semakin taksub menumpukan kesetiaan berdasarkan slogan, lambang dan simbol kabilah masing-masing hingga alpa kepada agenda yang lebih besar serta kelangsungan kaum untuk jangka panjang.

Persaingan politik telah menghalalkan cara sehingga merentasi etika Islam dan melanggar tata kesopanan budaya.

“Jika ada suara menuntut untuk dipertahankan kedudukan kaum tertentu, suara tersebut dimomokkan sebagai rasis, dianggap merugikan strategi perjuangan dan disifatkan sebagai menyinggung perasaan kaum lain.Akibatnya, sedikit demi sedikit hak, maruah dan martabat bangsa telah terhakis,”

Tidak menjadi kesalahan orang Melayu yang berada dalam pelbagai kabilah untuk mencapai kata sepakat, bersatu pendirian, mempertahan, melindungi dan menguruskan perkara-perkara menyentuh hak, maruah serta martabat Melayu dan agama Islam.

Orang Melayu juga wajib disedarkan bahawa mereka sudah terlalu selesa sebagai penduduk majoriti, sudah terlalu selesa bersandarkan kekuatan politik, dinaungi kerajaan sehingga ummah tidak lagi memiliki pertubuhan bebas dan berkecuali, tegas dan berani menyuarakan tuntutan ummah.

Orang Melayu juga perlu memahami dan mendalami konsep federalisme berasaskan Perkara 73 hingga 95E Perlembagaan Persekutuan iaitu kerajaan yang dipilih oleh rakyat ditubuhkan dengan perkenan Yang di-Pertuan Agong di peringkat Persekutuan dan raja atau Yang Dipertua di peringkat negeri.


Belajar Terus Belajar !

Mohd Saifullah Bin Hj Dolmat

Ketua Penerangan Gpms Melaka

Tiada ulasan:

Catat Ulasan